Alfa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi ve Mobil Sağlık Laboratuvar
Sağlık raporu; insanların belirli amaçlar için temin ettiği ve bu amaca uygunluğunu kanıtlamak için temin edilen belgedir. Sağlık raporları ülkemizde genel olarak işe giriş sürecinde, sürücü belgesi alma sürecinde veya çeşitli eğitimlere katılma öncesinde alınır. Bu belgelerin alınma amaçları neden alındıklarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu nedenler sağlık raporlarının neden alınmak istendiği sağlık raporunun hangi özellikler taşıyacağını belirler. Örneğin bir eğitim programı için temin edilen raporlar aile hekimlerinden temin edilirken; kondisyon ve vücut zindeliği gerektiren bir programa katılmak isteyenlerin tam teşekküllü bir hastaneden rapor alması durumu ortaya çıkar. Bu yazımızda sağlık raporlarının hangi amaçla ve nasıl alındığını açıklayacağız.
Sağlık Raporu: Ehliyet
Ehliyet ya da sürücü belgesi olarak bilinen belgeye sahip olmak için doğru kurumdan alınmış bir rapora ihtiyaç duyulur. Sürücü belgesi için rapor alınmasındaki temel amaç kişinin görme ve duyma becerilerini tam olarak gerçekleştirebildiğini kanıtlamaktır. Bunun yanında trafikte ortaya çıkabilecek olağanüstü durumlara karşı kişinin göstereceği reaksiyonlar ve geçirdiği hastalıkların da test edilmesi ile kişinin sürücü olmaya yeterli olup olmadığının denetlenmesi amaçlanır. Ehliyet için alınan raporlar ülkemizde aile hekimliklerinden kolaylıkla temin edilebilmektedir. Alma süreci oldukça kısa süren ehliyet için sağlık raporuna para ödemeniz de gerekmez. Bu raporu 1 gün içinde ücretsiz bir şekilde temin edebilirsiniz.
Sağlık Raporu: İşe Giriş İçin
Bir işe giriş için başvurduğunuzda sizden istenecek belgeler arasında sağlık raporunu da görebilirsiniz. Bu oldukça normal bir durumdur. Çalışacağınız iş fiziksel bir güç gerektirmese dahi iş yerlerinin bu raporu istemesi bir zorunluluktur. Nitekim iş kazası ve meslek hastalığı gibi durumlara karşı işverenin kendini ve çalışanı koruma altına alması açısından bu raporun talep edilmesi şarttır. Genellikle iş yeri hekimleri tarafından verilen bu rapor bazı durumlarda hastanelerden de alınabilmektedir. İş yerinin anlaşmalı olduğu özel hastaneler de sağlık raporu konusunda yardımcı olur. Raporu alacağınız yere bağlı olarak ücret konusu değişkenlik gösterir. İş yeri hekiminden alınan rapor ücretsizken özel hastaneden alınan rapor ücretlidir.