Alfa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi ve Mobil Sağlık Laboratuvar
Sağlık raporu; evlilik, askerlik, işe başlama, sürücü belgesi alma, spor kursuna yazılma ve daha pek çok konuda ihtiyaç duyulan ve sağlık kuruluşlarından temin edilen bir belgedir. Edinme amacı farklı olsa da temel olarak belgeyi alan kişinin sağlıklı ve başvurduğu iş veya işlemi gerçekleştirmeye uygun olduğunu göstermek amacı ile alınır. Hayatımızın hemen hemen her alanında ihtiyaç duyduğumuz sağlık raporunun nasıl alınacağı ve nerelerden temin edileceği konusunda yoğun bir bilgi kirliliği mevcuttur. Bu anlamda pek çok insan sağlık raporunun nereden alınacağı ile ilgili kafa karışıklığı yaşamakta ve ne yapacağını bilememektedir. Oysa sağlık raporunun alması oldukça basit belgelerden biridir.
Devlet hastaneleri başta olmak üzere hemen hemen bütün hastanelerden ve aile hekimliklerinden temin edilebilen sağlık raporları, özel bir durum belirtilmişse bu durumu sağlayacak koşullara sahip hastane veya kliniklerden sağlık raporunu alınabilmektedir. Genel olarak ücretsiz bir hizmet olarak sunulan raporlar özel hastanelerden alındığı takdirde ekstra ücrete tabi olabilmektedir. Ayrıca raporun içeriği ve mahiyeti de çok önemlidir. Üniversite hastanelerinden istenen heyet raporları oldukça ciddi tetkikler gerektiren bir rapor türü olduğundan bu raporu almak ücret ve süre açısından farklılık gösterebilmektedir. Ancak aile hekimi ve sağlık ocağı gibi tetkiklerin nispeten daha az olduğu raporlarda durum daha farklıdır. Sağlık raporu alırken dikkat edilmesi gereken temel konu raporun istenen özelliği taşıyıp taşımadığıdır.
Sağlık raporunun nasıl alınacağı konusunda net uygulamalar olmasa da hastanelerden alınan raporlarda sistem şu şekilde işlemektedir.
Öncelikle raporun alınacağı hastanenin danışma kısmında başvuru yapılır ve gezilecek doktorlara dair bir evrak alınır. Ardından evrakta yazan doktorlar sırasıyla ziyaret edilerek bu doktorların muayenesinden geçilir. Listedeki bütün doktorların onayı alındıktan sonra evrak sağlık birimine teslim edilir ve bu evrakın raporlaştırılması talep edilir. Bu aşamadan sonra hazırlanan sağlık raporu başhekim ve ilgili birimlere onaylatılarak resmi bir evrak olarak kullanıma hazır hale gelir. Siz de herhangi bir sebepten dolayı rapora ihtiyaç duyuyorsanız yukarıdaki adımları takip edebilirsiniz.