Alfa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi ve Mobil Sağlık Laboratuvar
Renk
Normal: Açık sarı (saman rengi)
Anormal: Bazı gıdalar ve kullanılan ilaçlar idrar rengini etkileyebilir. Az sıvı tüketimi idrar rengini koyulaştırır. İdrarda pembe ya da kırmızıya dönük renk görüldüğünde idrar yollarında kanama olduğunu göstermektedir.
Görünüm
Normal: Berrak
Anormal: İdrarın berrak olmaması durumunda ise idrar yolu enfeksiyonun olduğu gözlemlenir.
Bilirubin
Normal: Negatif (İdrarda bulunmaz)
Anormal: sarılık gibi durumlarda idrarda saptanır.
Dansite (yoğunluk)
Normal: 1,000-1,030
Anormal: Artan SG, uygunsuz antidiüretik hormon salgılanması ve proteinüri (böbreklere kan akışının azalması ikincil) dehidratasyon, glukozüriyi, renal arter darlığı, kalp yetmezliğine yol açan koşullarda görülür.
pH
Normal: 5,0-9,0
Anormal: pH değeri idrarın ne kadar asidik ya da ne alkali (bazik) olduğunun ölçüsüdür. Normal olarak idrarın pH’sı 5-9 arasındadır. pH değerinin 5,0’ın altında olduğu durumlarda genelde Uzun süre açlık, susuzluk, kontrolsüz diyabet, aşırı ilaç kullanımı ve ishal gibi şikayetler olabilir. pH değerinin 9’un üstünde olması durumunda ise İdrar yolu enfeksiyonu , kusma veya böbrek hastalığından kaynaklanabilir.
Protein
Normal: Negatif
Anormal: Sabahın ilk saatlerinde bakılan idrarda protein varlığını saptamak kişide böbrek hasarı anlamına gelebilir. Hamile bayanların idrarında protein görülebilir ve normal olarak kabul edilir.
Glikoz
Normal: Normal idrarda glikoz (şeker ) yoktur. Yani negatif çıkması gerekir. Fakat kanda şeker oranının çok fazla arttığı durumda böbrek fazla olan şekerin idrar yolu ile dışarı atılmasını sağlar. Böbrek eşiği normalde 170 mg’dır.
Anormal: Çok fazla glikozun idrarda bulunması kontrolsüz diyabete neden olabilir. Böbreküstü bezi problemi, karaciğer hasarı, beyin hasarı ve böbrek hastalıkları ve sağlıklı gebelik döneminde idrarda glikoz olabilir.
Ketonlar
Normal: Negatif
Anormal: Uzun süre aç olan kişilerin idrarında ortaya çıkar. Diyabet hastası olanlarda, çok düşük karbonhidrat diyeti yapanlarda, ishal ve yüksek ateşin olduğu durumlarda da idrarda keton görünür.
TAM KAN SAYIMI(Hemogram) : Kan hücrelerinin çeşitleri ve sayıları hakkında önemli bilgiler veren bir testtir ve tam kan sayımı anlamına gelmektedir. Kanda yer alan lökosit (Beyaz küre/akyuvar) , eritrosit (kırmızı küre/alyuvar), hemoglobin, hematokrit, trombosit gibi kan hücre elemanlarının sayılarını ve oranlarını veren testler bütündür.
ALT(Alanin Aminotransferaz,SGPT):Karaciğer ve safra kanalı hastalıklarının ayırıcı tanısında
AST(Aspartat Aminotransferaz,SGOT): Karaciğer,safra kanalı,kalp ve iskelet kası hastalıklarının ayırıcı tanısında
ÜRE: Kronik böbrek hastalıklarının takibi,azot dengesinin değerlendirilmesi
KREATİNİN: Böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesinde
GLUKOZ: Diabetes Mellitus tarama ve tedaviye cevabın izlenmesi
(Normal açlık kan şekeri; 70-115 mg/dl )
(Normal tokluk kan şekeri 80-140 mg/dl)
*Ölçümün yapıldığı cihazlar arasında referans aralıkları değişkenlik gösterebilir.
*Parmaktan alınan kanla yapılan şeker ölçümü ile damardan alınan kanın santrifüj edilmesiyle yapılan şeker ölçümü arasıda yaklaşık %15 fark oluşur.
GGT(Gama Glutamil Transferaz): Karaciğer ve safra kanalı hastalıklarının ayırıcı tanısında
BUN(Kan Üre Azotu):Kronik böbrek hastalıklarının takibi, azot dengesinin değerlendirilmesi
HBSAG(Hepatit B Surface antijeni): Akut veya kronik hepatit B şüphesi veya virüs taşıyıcılığı, prenatal takip
KART TESTLER; Laboratuvar ortamında vücut sıvılarıyla yapılan testlerdir ve hassasiyetleri oldukça yüksektir. Sonuçlar pozitif- negatif olarak değerlendirilir.
ELİSA; Aynı zamanda damardan alınan kanın santrifüj edilerek sayısal olarak değerlendirilmesi ve kesin sonuç elde edilmesidir.( 0.555 negatif veya 3.24 pozitif)
*HBsAg kart testi, numune içerisinde 0.5 ng/ml oranına kadar HBsAg virüsünü tespit edebilir.
*HBsAg kart testinin spesifitesi %99.9 olarak saptanmıştır
ANTİ HBS(HBsAB): Hepatit B den iyileşme , bağışıklık kazanma
*Kart testlerin sonucu pozitif-negatif olarak değerlendirilir.
* ELİSA; Aynı zamanda damardan alınan kanın santrifüj edilerek sayısal olarak değerlendirilmesi ve kesin sonuç elde edilmesidir.( >1000 pozitif veya <2.00 negatif)
ANTİ HBS kart testi numune içerisinde 10 ng/ml oranına kadar HBsAB antikoru tespit edilebilir. Göreli hassasiyeti ise %99 olarak saptanmıştır.
HBsAB kart testinin spesifitesi ise %98,7 olarak saptanmıştır.
ANTİ HAV IGM: Akut hepatit A şüphesi
ANTİ HAV TOTAL: Aşılama öncesi , bağışıklık değerlendirmesi
ANTİ HIV : HIV enfeksiyonu şüphesi
ANTİ HCV: Akut ve kronik hepatit C enfeksiyon şüphesi
SEDİMANTASYON( ESR ): Romatizmal hastalıklar, ateşli enfeksiyonlar
KANDA KURŞUN( Pb ): Mesleki maruziyet ,toksisite semptomları
HbA1c( Hemoglobin A1c):Diabetes mellitus tedavi takibi
*HbA1c ortalama kan şekeri seviyesinin tespiti ve şeker hastalığını kontrol altında tutmak için yapılan önemli bir kan testidir.
KAN GRUBU: A, B, AB, O olmak üzere dört ana kan grubu vardır, ancak her grup Rh pozitif veya Rh negatif olabildiğinden, toplamda sekiz farklı kan grubu sınıflandırılmıştır.